+36 70 315 3662
Üdvözöljük oldalunkon!

Fajtamézek

Mézfajták

A méz tulajdonságait alapvetően az a növényfaj határozza meg, amelyik a nektárt termelte. A mézet is ezen az alapon nevezik el. Tiszta "fajtamézet" csak azokról a növényekről kaphatunk, amelyekből egy helyen egyszerre sok virágzik ilyen lehet az akác , a hárs , a repce vagy a napraforgó . Ha több növény nektárja keveredik, akkor vegyes virágmézet kapunk.


Akácméz

A Magyar akácméz évtizedek óta mindenhol jól csengő, bizalmat keltő, a különleges minőséggel és értékekkel egyet jelentő, márkanévvé vált kifejezés. Igazi HUNGARICUM, mert ilyen méhészeti szakértelemmel, ilyen minőségben sehol máshol nem tudják megtermelni a világon. Az akácméz magas gyümölcscukor-tartalma miatt a legkevésbé kristályosodó mézünk. Kiváló alternatíva a cukor helyett. Akácvirág illata, és mellékíz nélküli aromája egyedivé teszi. Színe a csaknem színtelentől az enyhén sárgás árnyalatig terjedhet.

Jó fertőtlenítő hatású. Köhögés ellen ajánlott, sebkezelésre is alkalmas, májregeneráló hatású. Kisgyermekeknek és idősebbeknek különösen ajánlatos rendszeres fogyasztása. Nem domináns ízkaraktere miatt az italok és a sütemények szívesen használt édesítőszere, vagy önállóan csemegemézként is fogyasztható.

Az akácméz harmonikus, kellemesen lágy ízű, akácvirág illatú, édes, lágy és kevésbé savas méz. Színe kristálytiszta, a csaknem színtelentől az enyhén sárgás, egyes évjáratokban zöldes árnyalatig terjedhet. Mellékíz nélküli aromája teszi egyedivé, íze a legtöbb méznél édesebb, nagyon jól lehet vele ételt, italt édesíteni. Magas gyümölcscukor tartalma miatt sokáig, akár 1-2 évig is folyékony marad. A világ három legkevésbé kristályosodó fajtaméze közül az egyik az akácméz. Jó édesítő képessége mellett ezért is olyan keresett a világpiacon.

Nagyon kevés virágport tartalmaz. A Magyarországon termelt akácméz különleges minősége miatt Hungaricumnak számít. Nem domináns ízkaraktere miatt az italok és sütemények szívesen használt édesítőszere. Fogyasztása minden formában lehetséges.

Hatásai:

- robinin és akacin tartalma miatt jó fertőtlenítő

- méregtelenítő hatású

- köhögés ellen ajánlott

- gyomorsav túltengés miatti emésztési zavarok ellen is ajánlott

- akác mézben lévő gyümölcscukornak májregeneráló hatású

- sportolásnál tapasztalható izomlazító képessége

- csonterősítő

- felső légúti megbetegedések gyógyulását elősegítő

- immunrendszer erősítő

- torokfájást enyhítő

- vérszegénység ellen hat


Selyemfűméz

Kiváló aromájú, fűszeres ízű csemege. Kellemes, erős illatú, vanília zamatú fajtaméz. Jellegzetes magyar méz, Igazi hungaricum! Színe víztiszta vagy kissé sárgás árnyalatú. Desszertméz, emiatt önmagában fogyasztandó. Virágpor-érzékenyek számára ez az ideális méz. Tápértékével, nyomelemeivel, ásványisókkal dúsítva erősíti a szervezetünket. Legfőbb tulajdonsága enyhe vérnyomáscsökkentő hatása.

Igazi Hungarikum. A selyemfű (másnéven vaddohány, selyemkóró) méz különlegesen illatos és intenzív ízű méze világos, hasonló az akácéhoz, egy árnyalattal sötétebb. Pollen (virágpor) tartalma alacsony Nyers ételek különleges ízesítője. Jó tárolási körülmények között későn, csak kétéves korában kristályosodik ki

Hatásai:

- virágpor allergiások is fogyaszthatják

- vérnyomás szabályozó hatású

- szervezeterősítő

- Klinikai kísérletek szerint gyulladás-csökkentés tekintetében a selyemfű méz a második leghatásosabb mézfajta

- égés kezelésére, sebgyógyításra kiváló

- vérnyomás szabályozó


Repceméz

Folyékony állapotban sárgás színű, kikristályosodva hófehér színű méz. A repceméz az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz, ezért is kristályosodik ki néhány napon belül. Krémes ("zsírszerű") állaga miatt hívják krémméznek, is. A repceméz az egyetlen méz, amely lúgos kémhatású, ezért gyógyhatása  gyomorsav túltengés esetén is megmutatkozik, ehető, sőt javasolt. Mivel magas a vastartalma,  vérszegénység ellen is ajánlott. Előnyös sportolóknak és szellemi-fizikai munkát végzőknek is. candida diétáknál is esetenként megengedett.

Az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz a repceméz. Magas szőlőcukor tartalma miatt viszont gyorsan finomszemcsésen kristályosodik, így napok alatt zsírszerűvé- krémszerűvé válik, ezért hívják krémméznek. Könnyen kenhető. A repceméz (krémméz) színe: krémszínűtől a halvány sárgáig terjedő. Nagyon édes, de emellett van a nyíló repcetáblára emlékeztető enyhe illata. A repceméz nagyon értékes és hatásos méz, mivel közvetlenül szűrés után kerül kiszerelésre és szinte minden alkotóeleme károsodás nélkül kerül a szervezetünkbe.

A repcemézet (krémmézet) enyhe zamata miatt előszeretettel használják teába, kávéba, mert a repceméz meghagyja az italok ízét, aromáját.

Hatásai:

- legfőbb hatása nagyon alacsony savtartalma miatt az, hogy a gyomorsav túltengésben, gyomorégésben szenvedőknek is ajánlható

- szervezeterősítő

- fertőtlenítő

- gyulladáscsökkentő hatású

- magas vastartalma miatt vérszegénység ellen ajánlott


Napraforgóméz

A napraforgóméz aromás, ízletes, esztétikus; közepesen gyorsan kristályosodó. Színe a flavonoidok mennyiségétől függően az aranysárgától a narancssárgáig terjed. Illatos. A méz ízét az aromaanyagok összetétele és mennyisége határozza meg. Ezek szerves savak, alkoholok észterei, aldehidek és ketonok lehetnek. A napraforgóméz sajátságos ízű, kellemesen aromás; a napraforgó termésének ízéhez hasonlítható. Sütésre is kiválóan alkalmas. A régióra jellemző, igazi hungaricum. Erősítő, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása van.

A napraforgóméz sajátságos ízű, kellemesen aromás, illatos, ízletes, a napraforgó termésének ízéhez hasonlítható. Közepesen gyorsan kristályosodik. Színe a flavonoidok mennyiségétől függően az aranysárgától a narancssárgáig terjed. A   napraforgóméz savas kémhatású - pH értéke   4,5-3,6   között   változhat. A napraforgóméz sütésre, vajas kenyérre kenve vagy teába téve is kitűnő.

Hatásai:

- szervezeterősítő

- fertőtlenítő hatású

- gyulladáscsökkentő

- görcsoldó hatású

- savas méz lévén gyomorsav túltengésben szenvedőknek nem ajánlott

- érelmeszesedés ellen

- felső légúti megbetegedésekre

- idegerősítő

- koleszterinszint csökkentő

- prosztata betegségekre ajánlott

- daganatos betegséges ellen hat


Facéliaméz

A mézontófű -azaz facélia- arról kapta nevét, hogy az akác után a legjobban mézelő növény. Ritkaság és nagyon finom. A facéliaméz kellemes, enyhén citromos illatú, selymes zamatú.  Színe a világos víztisztától a barnásig terjed, kellemes, enyhén citromos illatú. Magas gyümölcscukor tartalma miatt lassan kristályosodik. Micimackó kedvenc méze. Önállóan csemegemézként fogyasztható. Kellemes zamatú, könnyen emészthető, ezért a gyengébb gyomrúaknak is ajánlott.A facéliaméz jó fertőtlenítő, bőrápoló hatású, kiválóan gyógyítja az égett bőrt. Jelentősen befolyásolja a vér koleszterin szintjét.

Hatásai:

-bőrápoló hatású

-égési sérülésekre kiváló

-jó fertőtlenítő

-koleszterin szint karbantartó

-érrendszer karbantartó

-szívműködést szabályozó


Gyümölcsvirágméz

A gyümölcsméz többféle, nagyjából egy időszakban (tavasszal) virágzó gyümölcsfáról származó nektárokból készül. Sárgás-barnás színű, nagyon kellemes gyümölcsös ízű méz. Minden korosztály kedvence lehet, a gyermekek is szeretik. Közepes kristályosodási hajlamú. Ritkán, kis mennyiségben terem, csemegeméznek számít. Fogyasztása önmagában ajánlott.

A gyümölcsvirágméz gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink ). Kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak. A B- vitaminok továbbá serkentik a keményítő és a fehérje feldolgozását, felszívódását.

Hatásai:

- vértisztító hatású

- szívizom erősítő, szívritmus szabályzó

- serkenti a máj- és vese működését

- a B-17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését.

- köhögéscsillapító, gyulladásgátló

- puffadás ellen hatásos

- segíti a vizelet-kiválasztást, vizelethajtó

- fogyasztó hatású

- az antioxidánsok segítik megőrizni a vénák falának rugalmasságát, ezáltal a visszérbetegségek elkerülhetők

- enyhítik az ízületi megbetegedés okozta fájdalmakat, köszvényt

- fejfájás ellen


Vegyes virágméz

Hajlamos a kristályosodásra. A mézet értékes mezei virágokról, gyógynövényekről gyűjtötték a méhek és emiatt tartalmilag kiváló méznek számít. Szakemberek szerint a legértékesebb mézek közé tartozik, mivel a természetgyógyászatban is használt különféle növényekről származó nektár révén a méz hatásterülete is kiszélesedik. Erősíti a szervezet védekező rendszerét. Natúr fogyasztásra és sütemények ízesítésére kiválóan alkalmas. Sok kálium található benne. Szívpanaszok, szívgyengeség esetén hatásos szer lehet. Ha a méhek sokvirágú tarka réteken, díszkertekben, botanikuskertekben gyűjtenek; vagy amikor a méhész ritkábban perget, a különböző eredetű nektár vegyes mézzé érik. A vegyes virágméz összetétele évszakonként és tájanként mindig más és más.

Vegyes mivoltából következik, hogy sokféle cukrot, szerves savat, illóolajat, ásványi elemet tartalmaz, ami fokozza kedvező élettani hatásait.

A Kárpát-medencében 700 növényfaj iránt érdeklődnek a méhek. Ezek a legnagyobb botanikuskertben sem találhatók meg mind. Egyes méhészetek egy évben 40-50 különböző növény termékeivel találkoznak. A vegyes virágmézek ennek megfelelően illóolajokban, ásványi anyagokban mindig gazdagabbak mint a fajtamézek. A vegyes virágméz minden vidéken és minden évben más, egyedi.

A mézet értékes mezei virágokról, gyógynövényekről, erdőszélek gyümölcs-,fűz, vadmeggy-, galagonya-, vadrózsa-, akácvirágáról gyűjtik a szorgalmas méhek. Emiatt beltartalmilag kiváló méznek számít. Szakemberek szerint a virágméz a legértékesebb mézek közé tartozik, mivel a természetgyógyászatban is használt különféle növényekről származó nektár révén a méz hatásterülete is kiszélesedik. A vegyes virágméz színe: halványbarnás színtől egészen a sötétbarnáig terjed, és ez függ a benne levő mézek összetételétől. A sokféle növényről származó méz változatos és a mézek közül az egyik legfinomabb aromával párosul. Érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják. Hajlamos a kristályosodásra. Natúr fogyasztásra és sütemények ízesítésére kiválóan alkalmas.

Hatásai:

- szervezeterősítő, összetett hatású

- fertőtlenítő hatású

- sebgyógyításra kiváló