+36 70 315 3662
Üdvözöljük oldalunkon!

Virágpor

A virágpor, mint természetes táplálék
Mi is a virágpor?

A méhek által közvetlen a virágokról gyűjtött virágpor egy koncentrált táplálék, természetes produktum. A virágpor színe aszerint, hogy milyen növénytől származik, az aranysárgától a sötétbarnáig változik, de lehetnek benne fekete szemcsék is. Íze édes, illatos, jellegzetes szagú.
A virágpor a szó legszorosabb értelmében vett fehérje táplálék. Szinte valamennyi, a szervezet számára alapvető fehérjét tartalmazza, közöttük a nélkülözhetetlen aminosavakat: hisztidint, triptofánt, metiomint, leucint, lizint, lubaminsavat, cisztint stb. is. A virágpor a 22 aminosav közül 20-at tartalmaz. 30 gramm virágporral a felnőtt emberi szervezet napi aminosav szükséglete fedezhető.
Jelentős mértékben tartalmazza főleg a „B” csoporthoz tartozó vitaminokat is, valamint kevesebb „C” és „A” provitamint, folsavat és „P” vitamint.
Közel százféle enzimet és sok nélkülözhetetlen ásványi anyagot tartalmaz – vas, réz, kén, nátrium, kálium, kálcium, magnézium, mangán, cink, króm, nikkel, szelén, kobalt, lítium. Enzimjei közül a foszfáteazet, az amilázet és az intervázet kell megemlíteni. A lipidikus anyagok közül jelentősebb a cholesterol és a különböző zsírsavak, a szénhidrátok közül a monoszaharidok: a szőlő-, és a gyümölcscukor.


A virágpor legfőbb hatásai

• immun- és szervezeterősítő, magas ásványi anyag tartalom (jön a téli időszak!)
• keringési zavarokra
• emésztési zavarokra, gyomorkarbantartó
• cukorbetegség ellen
• nemi vágykeltő, impotencia ellen, prosztata panaszokra
• depresszió ellen, idegnyugtató


Miért virágpor?

• A virágpor nem gyógyszer, de aki fogyasztja, egy csodálatos gyógyulás lehetőségét ismerheti meg.
• Az orvosokat a világon mindenütt, egyre jobban aggasztják a gyógyszerek negatív mellékhatásai, ezért mind nagyobb mértékben térnek vissza a természethez és a tudományos eszközök igénybevételével újra értékelik a régi gyógyszereket.
• Ma egyre gyakrabban ajánlják a virágport, mert természetes alkotóelemeit az emberi szervezet közvetlenül hasznosítja.
• A virágpor közel fele emészthető fehérje. Teljes növényi étrenden élők számára szinte kötelező, hiszen pótolja – a vegetáriánusoknál sokszor tapasztalható helytelen étkezésből kimaradó – fehérjéket.


Gyógyhatásai

• A fehérje táplálkozási zavaroknál, májbántalmaknál, emésztési zavaroknál mint étvágygerjesztő és serkentő, valamint vérszegénységnél ajánlják. Idült fehérje leromlásoknál, mint májgyulladás, lelki és testi kimerültség eseteinél, lábadozó betegeknél.
• A virágpor nem csodaszer (akár annak is nevezhetnénk), de kedvezően hat az emésztőszervekre, a bélmüködésre, hozzájárulhat az idegbajok, pszichikai depressziók, dülmirigy-bántalmak, cukorbaj leküzdéséhez, és elvesztett férfiasság visszaszerzéséhez.
• Hatékony gyengeség, alultápláltság, immungyengeség esetén, szabályozza az emésztést – hatásos étvágytalanság, hasmenés és székrekedés esetén is – , segít májpanaszok, serkenti az anyagcsere folyamatokat és a belső elválasztású mirigyek működését, elősegíti a vérképzést, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti a szívizmot, segít a méregtelenítésben.
• A virágpor 2,71-14,44% zsírt is tartalmaz ,melynek mintegy 20%-a telítetlen és egyes vitaminokkal keverve megakadályozza az érelmeszesedést. Így ezután a virágpor és a méz együttes fogyasztásával -ahogy a méh is táplálkozik- a zsírok a mézben lévő szénhidrátokkal és cukrokkal együtt égnek el.
• A virágpor gyomor és bélbántalmaknál, különösen vastagbélgyulladásnál, hasmenésnél, székrekedésnél, igen jótékony hatású.
• De pl. súlyos, idült székrekedést , aranyeret, melyeknél sok esetben a szokványos gyógyszerek hatástalanoknak bizonyultak, virágporral gyógyították meg.
• A légzőszervek bántalmainál, (hörghurut, légcsőhurut, asztma) is pozitív hatást vált ki.
• Franciaországban az influenza járvány idején védőgyógyszerként, megelőzésre használják!
• Hasonlóképpen sikeresen használható idegesség, magas vérnyomás, vérszegénység, köszvény gyógykezelésére is és az agyvérzés megelőzésére.
• Guemes Diaz F. az Apiacta 1975. évi 1. számában a prosztata panaszokban szenvedő betegeknek ajánlja a virágporkezelést. Az általuk kezelt betegeknél 90 %-os sikert értek el, s erősen ajánlják, hogy ezt a gyógymódot vegyék fel az orvosi gyakorlatba.


Hogyan fogyasszuk?

• Mézzel 1:1 és 1:2 arányban kevert virágport meglehetősen jó eredménnyel használták az ideg- és az endokrin mirigy rendszer szabálytalan működése és magas vérnyomás esetében is.
• Napi adagja 10-20 gramm, 2-3×1 kiskanál, lehetőleg étkezés előtt.
• A virágport az emberi szervezet könnyen hasznosítja, egyedül, de főként mézzel vegyítve, vagy kevés vízbe, gyümölcslébe, joghurtba keverve fogyaszthatjuk, de inkább az utóbbi javasolt. A virágpor az emberi szervezetet a természet nyújtotta legjobb anyagokhoz juttatja. Gondoljunk csak egy dologra: a virágporral etetett méhálcák hat nap alatt testsúlyuk 1500-szorosára növekszenek.
• A virágport száraz helyen, jól záródó edényben, vagy zacskóban kell tárolni.